Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

    Шаховска школа ШК "Крушик" Ваљево   

Од 12. фебруара уз поштовање свих епидемиолошких мера шаховску школу води једини ваљевски велемајстор Владимир Костић. Школу похађају два ученика млађих и шест ученика старијих разреда. Просторије шаховског клуба "Крушик" отворене су за наше ученике сваког понедељка од 18:30.

    Рад секције у школској 2020/2021. години

Секција је почела са радом 20. октобра 2020. г. Групу чини тринаест ученика. Млађих је два и старијих једанаест. Због актуелне пандемијске ситуације оформљена је гугл учионица за шаховску секцију. Код учионице је: 6ws4sqw. Ко је заинтересован у сваком тренутку може да се прикључи раду секције. Могућа је и сарадња са ШК „Крушик“ који намерава да отвори шаховску школу. Наставник је велемајстор Владимир Костић који је спреман се укључи. Настава би се организовала једном недељно у просторијама ШК „Крушик“. 

       Драги моји шахисти,

    Данас је било у плану екипно првенство Ваљева у шаху. Не сумњам да бисмо постигли запажен резултат. Пошто су наступиле друге, непредвиђене околности, шаљем вам материјал коме можете лако приступити и започети увежбавање. Како су завршнице јако важан сегмент партије, шаљем вам оне основне да вежбате. Здрави ми будите и кликните овде! Ако неко жели да се одмери са виртуелним противником, ево прилике! Lichess.

    Детаљ са дружења 6. новембра 2019. г.   

     Шаховски догађај обележио почетак Дечје недеље! :-) 

    У понедељак, 7. октобра 2019. године, ученици шаховске секције  обележили су почетак Дечје недеље. На једној радној тачки су представљени досадашњи светски шампиони у шаху, на другој су ученици старијих разреда Лазар Јелић и Немања Јездић играли брзопотезни шах са млађим полазницима секције, темпом игре пет минута по играчу. Десет ученика, осам из млађих разреда и два из старијих,  учествовало је у симултанки коју је одиграо наставник Драган Милисављевић. Учесници по таблама редом: Милица Ђурђевић, ученица првог разреда ОШ "Сестре Илић" - гост секције, Василије Мандић, Матија Мандић, Лазар Тимотић и Урош Павловић ученици трећег разреда, Анастасија Симанић, Стефан Пантелић - четврти разред, Лука Тимотић, пети разред као и Саво Стојаковић и Саво Лазић ученици шестог разреда. Победник је магична игра на 64 поља! А шта су забележили посматрачи погледајте овде.

Полазници шаховске секције у школској 2019/2020. години

Симултанка Јанка Милошевића и Петра Ускоковића. Више детаља. Мото данашњег догађаја је мисао Тартаковера: "Увек сам помало сажаљевао човека који не зна шах... Јер шах, љубав, као и музика, има моћ да људе чини срећним."

Тартаковер о шахуТартаковер о шаху

Лазар Јелић и Јанко Милошевић су учествовали на општинском првенству у шаху које организовано у просторијама ВШК-а првог и другог априла 2019. г.  Јанко Милошевић освојио је треће место. Честитамо! 

Гост секције дана 8. децембра 2017. г. био је мајсторски кандидат Лука Вујић, дугогодишњи играч ВШК-а и ШК "Крушик". Кроз мноштво примери из шаховске праксе Вујић је ученицима предочио релативну вредност фигура и њихову улогу у затвореним и отвореним позицијама.

Шаховска секција у школској 2017/2018. г. почиње са радом у среду 11. октобра. Са ученицима црвене смене часови ће се реализовати за време трећег и четвртог часа у плавој смени. За ученике плаве смене часови ће се одржавати петком,  трећи и четврти час у термину од 9.55 до 11.30 часова.

    ШАХОВСКА СЕКЦИЈАБорбе за улазак у школску екипуБорбе за улазак у школску екипу

Живот је сувише кратак да би

се ушло у суштину шаха.

Џ. Г. Бајрон

       Дана 31. марта завршен је турнир. Првих шест ученика ће представљати нашу школу на општинском такмичењу. 

    У току је кавалификациони турнир. Пријавило се осам чланова секције. Првих шестопласираних играча сачињаваће школску екипу на општинском такмичењу. Игра се по Бергеровом систему, свако са сваким. 

    У недељу, 6. новембра 2016. одржана је манифестација ,,Дан шаха у Ваљевској гимназији'' у oквиру које су организовани турнири за ученике основних и средњих школа.

    Манифестација је спроведена у оквиру пројекта ,,Од игре до науке кроз свет математике'' који реализује Подружница математичара Ваљево, а подржава га Град Ваљево из Локалног акционог плана за децу. Ови турнири имали су за циљ да се талентованим и креативним ученицима обезбеди додатна подршка у својој љубави према математици, шаху и предностима које даје ангажовање на пољу ових дисциплина. Најважније поруке одржаних турнира биле су победа спортског и здравог такмичарског духа, као и нове жеље оних најуспешнијих да додатно уче и напредују у овом спорту.
    Код основаца турнир је одигран по швајцарском систему у 7 кола, са темпом игре од 15 минута по играчу. Учешће узели и чланови наше секције. Наступали су: Богдан Вуковић, Лука Миловановић, Вук Којић (старији разреди) Јанко Милошевић и Петар Ускоковић (четврти разред). У групи млађих разреда Јанко Милошевић је заузео друго место, а Петар Ускоковић треће.

    Дана 11. октобра у ВШК-у је започео категорни турнир за другу шаховску категорију. Наступали и чланови наше секције Јанко Милошевић, Стефан Обрадовић и Петар Ускоковић ученици одељења 4-1. Играло се укупно девет кола по Швајцарском систему. Овај турнир је младим шахистима био прво такмичарско искуство.

    Другог септембра 2016. г. је почела са радом шаховкса секција коју ће водити наставник Драган Милисављевић. Као плод дугогодишње сарадње са ВШК-ом чланови секције од 5. октобра похађају и шаховску школу коју води мајсторски кандидат Ненад Поповић. Часови су организовани уторком и четвртком од 19.30 до 21.00 часова у просторијама клуба у улици Владе Даниловића у Ваљеву, а за почетнике додатно и средом у истом термину. 

    Школа шаха online.